Nieuwe Projecten in 2022

In samenwerking met Stichting Pharus hebben we in 2022 een aantal nieuwe projecten kunnen opstarten op de Hope Alive trainingsboerderij. Het doel van de trainingsboerderij is om de families van de Hope Alive studenten te kunnen ondersteunen met agrarische training, om afgestudeerde Hope Alive studenten de mogelijkheid te geven om een baan te krijgen en daarmee werkervaring op te doen en om een toekomstige inkomstenbron te creëren voor het lokale werk van Hope Alive.

Nadat we in 2021 varkens, krekel, kippen- en bijenprojecten hebben opgestart hebben we dit jaar een visvijver, een eenden project, een melkgeiten project en een tuktuk (een 3-wieler motorfiets) kunnen kopen/opstarten.

Visvijver

Visvijver Graven
De vijver is met de hand uitgegraven

De Hope Alive studenten hebben de visvijver uitgegraven in januari en hoopten dat we deze zomer konden beginnen met het houden van tilapia en meerval.  Een lokale NGO, Favor of God Ministries, die specifiek trainingen organiseert met betrekking tot het houden van vissen, heeft ons, na het water te hebben getest, echter aangeraden om de vijver nog iets dieper uit te graven en aangegeven dat het goed zou zijn om kalk op de bodem te strooien.  We hebben geprobeerd de vijver droog te leggen, maar door hevige regenval in augustus en september was het waterniveau in het moeras naast de vijver net zo hoog als in de vijver en  stroomde er dus geen water uit de vijver. 

Tilapia Uitzetten
500 Tilapia zijn uitgezet

We hebben nu besloten om de vijver in het komende droge seizoen helemaal gebruiksklaar te maken (in maart of april 2023).  In plaats van 750 tilapia en 250 meerval en een doorlopend project hebben we besloten om met 500 tilapia te beginnen en deze groep volgend jaar maart in z’n geheel te oogsten.  Daarna zullen we tilapia en meerval in de vijver uitzetten om het doorlopende project te starten.

Eenden

Eind juli zijn we begonnen met de bouw van een eendenhok naast de visvijver.  Rostic, een Hope Alive student, was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het hok.  Samen met een aantal andere Hope Alive studenten en een team vrijwilligers uit de VS hebben ze het hok binnen twee weken kunnen maken.  In september hebben we het hek om de visvijver aangelegd en op 27 september zijn de eerste eenden aangekomen.  We hebben op dit moment een groep van 10 eenden (3 woerden en 7 vrouwtjes) en hopen dat de eenden zich snel zullen vermenigvuldigen. 

10 eenden
De 10 eenden bij hun nieuwe huis

De eenden kunnen voldoende voedsel vinden in en rondom de visvijver, daarom hoeven we niet bij te voeren.  De eendenmest zal ervoor zorgen dat er in de vijver ook voldoende voedsel is voor de vissen.  Als het project goed loopt zijn we van plan om een training te organiseren voor de lokale gemeenschap, zodat iedereen die daarin interesse heeft ook eenden kan gaan houden.

Melkgeiten

Eind augustus zijn we begonnen met de bouw van een geitenhok.  In september was het hok (met drie aparte ruimtes) klaar en hebben we een hek gebouwd.  We hebben besloten om drie 75% volbloed bokken te kopen.  100% volbloed bokken overleven het niet in het warme klimaat in het noorden, maar met de juiste zorg kunnen 75% bokken wel succesvol zijn.  Op 21 september zijn de drie bokken uit Masaka (in het zuiden van het land) aangekomen. 

Geiten
Robert en Jovis met de drie nieuwe geiten

Het zal nog een aantal maanden duren voordat de bokken groot genoeg zijn om te beginnen met een fokprogramma.  Ons doel is om een kudde geiten op te bouwen die voor 50% volbloed is.  Deze geiten zijn sterk genoeg om buiten te overleven samen met lokale geiten en geven bovendien meer melk.  Eén 50% melkgeit kan genoeg melk leveren voor één lokale familie.  Als we genoeg geiten hebben zijn we van plan om een training te organiseren voor de lokale gemeenschap en daarna iedereen de mogelijkheid te geven om een geit voordelig te kopen.  De bokken zullen op de boerderij blijven.

Tot die tijd kan iedereen ook hun eigen lokale geiten naar de boerderij brengen om te fokken.

Tuktuk

In juli hebben we besloten dat Charles, één van de voormalige Hope Alive studenten die werkt op de boerderij, de officiële bestuurder zal zijn van de tuktuk.  Eind juli hebben we hem geholpen om zijn motorrijbewijs te krijgen en begin augustus hebben we een nieuwe tuktuk gekocht.  In augustus en september heeft hij al 38 ritjes kunnen maken, waaronder ritten naar de stad om kippen te verkopen; om voer voor de kippen en varkens te kopen; om bouwmateriaal voor de geiten- en eendenhokken te vervoeren, maar ook om boompjes te vervoeren voor de Hope Alive families die meedoen aan het bomen planten project.  Hope Alive families kunnen Charles bellen als ze vervoer nodig hebben en tegen een voordelige prijs hun producten en dieren vervoeren.

Kippen verkopen in de Tuktuk
Kippen worden naar de stad gebracht om verkocht te worden

We hebben een kleine garage gebouwd naast de voedselopslagplaats, zodat de tuktuk beschermd is tegen de regen en zon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s