Beginnersfout!

Een paar weken geleden zijn we begonnen met de aanvraag voor mijn werkvergunning.  De business manager hier in Oeganda had al het voorbereidende werk al gedaan, dus volgens hem zou het maar een half uurtje duren.  We kwamen aan bij het kantoor en er zaten een aantal mensen te wachten, maar het waren er veel minder dan we verwacht hadden, dus ik dacht dat het misschien inderdaad wel snel zou gaan.

Ik kreeg een stukje gescheurd papier met nummer 7 erop.  De meeste mensen in de rij zaten blijkbaar ergens anders voor te wachten en aangezien ze drie of vier mensen hebben die de aanvragen behandelen verwachtte ik snel aan de beurt te zijn.  Na drie kwartier wachten was de nummer 1 nog steeds niet geroepen, dus ik vroeg aan onze manager wat er aan de hand was.  Hij wist het ook niet, maar na even rondvragen kwam hij er al snel achter dat iedereen nog in de wekelijkse vergadering was en die blijkbaar langer duurde dan normaal.

Na een uurtje kwamen er één voor één mensen uit de vergaderzaal druppelen, maar het duurde nog een kwartier voordat iedereen z’n computer aanhad en aanvragen kon behandelen.  Toen nummer 1 naar binnen mocht ging het snel en na 5 minuten was ik aan de beurt.  Eerst moest ik al mijn papieren laten zien aan een man die alles even nakeek en toen het in orde bleek mocht ik naar de volgende kamer.

Al snel kwam de medewerkster die mij hielp erachter dat mijn paspoort en het paspoort waarmee de aanvraag was gestart niet dezelfde waren.  Ik had gezien dat mijn paspoort in 2018 zou verlopen en had het snel even verlengt vlak voordat we naar Oeganda vertrokken.  Ik was helemaal vergeten dat we alle papieren voor de aanvraag al maanden geleden naar Oeganda hadden opgestuurd en het paspoort nu dus anders was.  Echt een beginnersfout!  De vrouw zei dat er niets was dat ze kon doen en dat ik de aanvraag nu helemaal opnieuw moest beginnen.  Dat zou maanden kunnen duren.

Ik werd teruggestuurd naar de balie, zodat de manager ernaar kon kijken.  Hij keek ernaar en zei dat beide paspoorten van dezelfde persoon waren en dat ik terug kan gaan naar dezelfde medewerkster.  Die zei vervolgens dat ze ook wel wist dat ik dezelfde persoon was, maar dat het paspoort nummer verkeerd in het systeem stond en ze dat eigenlijk niet mag veranderen.  Uiteindelijk heeft ze toch alles veranderd in het systeem en hoefde ik niet opnieuw een aanvraag in te dienen.  Ik liep naar buiten en normaal gesproken kun je de werkvergunning meteen meenemen, maar die dag werkte de printer niet, dus zei een medewerker aan de balie dat we het later konden ophalen.  Een collega die een aantal dagen later zijn werkvergunning aanvroeg kon het meteen na afloop meenemen.  Na bijna twee weken kon ik het ook ophalen en mogen we nu officieel voor drie jaar in Oeganda blijven!

Werkvergunning

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s