Varkens

Alle scholen in Oeganda waren in juni en juli als gevolg van een lockdown gesloten. Erg vervelend voor de studenten, maar als gevolg van de lockdown waren veel Hope Alive studenten (die op dit moment hoger onderwijs volgen en die recent zijn afgestudeerd) thuis en beschikbaar om te helpen met de bouw van het varkenshok en een krekelhuis. Christopher, een student die bouwkunde heeft gestudeerd, had de leiding over de bouw. In de eerste week in juli is hij samen met zes andere studenten begonnen met de bouw van het varkenshok (bestaande uit drie hokken van 3×3 meter).

Christopher is begonnen met de bouw
Brian graaft een meter diep

We hebben besloten om een deep-litter varkenshok te maken. Dit betekent dat de vloer van het hok bestaat uit een meterdiep groen afvalmateriaal. Op de bodem zijn we begonnen met takken en bladeren, daarna een laag rijstvliezen en bovenop een laag pindadoppen. Daarna hebben we de bodem met een zelfgemaakte IMO (Indigenous Microorganisms) bespoten. De bacteriën zorgen ervoor dat alle varkensmest samen met het groene afval wordt verwerkt tot hoge kwaliteit compost. Eén keer per jaar kunnen we de varkenshokken leegmaken en het compost gebruiken op de akkers.

De hokken hoeven voor de rest niet schoongemaakt te worden en stinken ook niet. Daarnaast is het fijn voor de varkens, omdat ze graag wroeten en de hokken daar speciaal voor gemaakt zijn (voor goede compost moet je alles regelmatig omploegen en dat doen de varkens nu zelf).

De varkens hebben we gekocht van huidige en voormalige Hope Alive studenten die hebben deelgenomen aan een Bijbelstudie en Business Training gebaseerd op Bijbelse principes. Na afloop van de training hadden alle deelnemers de mogelijkheid om een microkrediet aan te vragen om zelf een project te beginnen. Na de training in 2019 hadden vijf deelnemers besloten om varkens te gaan houden, waarvan er op dit moment nog vier actief zijn. Deze deelnemers betalen de lening nu terug in biggen. Dit jaar houden we de training met een nieuwe groep deelnemers en een aantal
hebben al aangegeven ook graag varkens te gaan houden. Naast geld om een varkenshok te bouwen zullen we hen ook biggen van onze boerderij aanbieden als microkrediet.

We willen Stichting Pharus hartelijk bedanken voor de financiële bijdrage die het mogelijk heeft gemaakt dat we dit varkensproject konden beginnen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s